標題: 北九州市立自然史・歴史博物館 [打印本頁]

作者: leo2004    時間: 2010-12-13 01:40 AM     標題: 北九州市立自然史・歴史博物館

北九州市立自然史・歴史博物館

月尾會去九州,不過同屋企人去是跟團...><..實無成日自由時間畀我去搵和行了...><..
上網搵定資料時見到九州都有間自然史・歴史博物館....展品都好正.唔知易唔易去過上野0個間呢...
作者: fossilshk    時間: 2010-12-13 05:53 AM

我沒去過, 不過日本的博物館一般都很有水準, 值得一去
作者: 達爾文    時間: 2010-12-13 07:07 PM

這個博物館聽說很大有很多恐龍及哺乳類化石的
作者: leo2004    時間: 2010-12-13 07:16 PM

日本好似每個大區都有這類自然史歴史博物館...真好....
不過唔地震又無化石出(本人估..)..都唔知是香港好定不幸...
作者: leo2004    時間: 2010-12-14 01:47 AM

http://vonbraun.exblog.jp/i6/

有參觀者的BLOG..好近咁影...
作者: megalodon    時間: 2010-12-14 07:43 PM

QUOTE:
原帖由 leo2004 於 2010-12-13 07:16 PM 發表
日本好似每個大區都有這類自然史歴史博物館...真好....
不過唔地震又無化石出(本人估..)..都唔知是香港好定不幸...
其實日本本土化石非常之少的.
作者: leo2004    時間: 2010-12-14 08:26 PM

相比香港近乎無已經很多...
作者: 寒武紀    時間: 2010-12-15 06:34 PM

化石跟地震無關,香港其實都有好多不同年代岩石露頭,找不到很多化石主要是被火山破壞,保存得不好,或本來環境的生物不豐富
作者: fossilshk    時間: 2010-12-17 09:24 PM

日本的化石主要在北海道, 其博物館的大型化石都是來自國外的

歡迎光臨 化石講場-Fossils Board (http://www.fossilshk.com/forum/) Powered by Discuz! 4.1.0